Ulovlig trimming

Juridisk.no’s bilekspert ble kontaktet av et ungt par som hadde kjøpt drømmebilen, en sprek og ganske ny BMW 3-serie. Kjøperne oppdaget at bilen var ulovlig trimmet, og måtte derfor parkere bilen etter kort tids bruk for å ikke risikere avgiftskrav, bøter og forsikringsbortfall. Selger nektet likevel å heve kjøpet. Fem måneder senere var saken bindende avgjort med fullt hevingsoppgjør, renter og erstatning til det unge paret.

Kjøperne hadde problemer med hard giring fra automatgirkassen, og fagpersoner som prøvde bilen reagerte å at den var sprekere enn forventet med den motorutrustningen de fikk opp i sitt datasystem. Det ble derfor tatt en kontroll av programvaren på bilen, som viste at det var lagt inn uoriginal programvare i motorstyringen som økte turbotrykket og ga en betydelig økning i både hestekrefter og dreiemoment.

Selger hadde selv lagt inn den uoriginale programvaren, og ifølge kjøperne ble det ikke sagt noe om at effekten ikke var lovlig. Overraskelsen var derfor stor da de fant ut at de risikerte både avgiftskrav, bøter og forsikringsbortfall ved ulykke. Bilens drivverk og bremser var antakelig heller ikke tilpasset en så stor effekt, og videre bilhold kunne bli dyrt.

Verken selger eller banken som finansierte bilen i samarbeid med selger ville gå med på hevingsoppgjør, og saken måtte derfor bringes inn for Forbrukertvistutvalget. Noen måneder senere forelå det bindende avgjørelse, og siden forhandleren ikke ville gjøre opp frivillig ble hevingsoppgjør gjennomført overfor banken, mens restbeløp på erstatning og renter ble innkrevet fra forhandleren.

Juridisk.no’s bilekspert Thomas Oftedahl kan kontaktes på to@framadvokat.no, tlf 93431288.

Har du en sak?

Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering av din sak.

Ring oss
Send en e-post