Juridisk blogg

Strenge sultne dommere

cheeseburger 2 Strenge sultne dommereI Israel ble det for noen år siden gjennomført et forskningsprosjekt hvor man ønsket å se nærmere på om det hadde noe å si for en dommers avgjørelse om vedkommende var mett eller sulten da beslutningen ble tatt. Man valgte å bruke dommere som skulle ta stilling til prøveløslatelser til prosjektet. Dommernes vurderinger av slike avgjørelser var godt egnet for forsøket ettersom de i snitt bare brukte cirka 6 minutt på hver avgjørelse.

På bakgrunn av tidligere praksis visste man at flertallet av søknader ble avslått (65 %). Resultatet fra undersøkelsen var nedslående for rettssikkerheten. Etter lunsj ble 65 % av søknadene innvilget. De neste to timene falt andelen innvilgede søknader jevnt og trutt mot null.

Forskerne fant ingen annen forklaring på fenomentet enn at jo mer slitne og sultne dommerne ble, jo lettere hadde de for å hoppe over gjerdet der det var lavest og ta standardbeslutningen om å nekte å innvilge søknaden.

Det er også bevist at kvinner slipper lettere unna enn menn, og pene mennesker slipper lettere unna enn mindre pene i retten. Generelt gjelder det for mennesker at man har en tendens til å stole for mye på sin intuisjon, at man kun vurderer det man ser (sakens fakta), at man har sympatier og antipatier og at man trekker forhastede beslutninger. Spørsmålet springer en i øynene: Er det verd risikoen, eller bør man forsøke å få til en utenrettslig løsning?

Gratis vurdering av din sak

gratis skilt Strenge sultne dommereFRAM Advokater som driver juridisk.no tilbyr første henvendelse gratis og uforpliktende.
Våre advokater tar kontakt med deg etter å ha lest din forklaring av saken.
Skriv så utfyllende som mulig for å gjøre det enklere for oss å gi deg gode svar på det du lurer på.
 • Du trenger ikke skrive hele livshistorien din her. Kun det som direkte berører saken. Regelen her er enkel: skriv nok til at vi skal forstå omtrent hva saken dreier seg om, men ikke så mye at forklaringen blir forvirrende og uklar.
 • Det er ikke absolutt nødvendig med epost, men det gjør det lettere å kommunisere skriftlig.
 • Hvor kan vi nå deg om vi lurer på noe som er lettere å snakke om muntlig?
 • Dra og slipp filer her, eller
  Godkjente filtyper: jpg, gif, png, docx, pdf, avi.
  Om du har dokumenter du ønsker å vedlegge forespørselen, kan du bruke filopplasteren over. Filstørrelser er begrenset til 32MB pr. fil. Det er lett å laste opp filer. Ta tak i filen eller filene i mappen på maskinen din og dra den eller de over i vinduet med den stiplede linjen rundt.
  Du vil motta en epost hvor du gir den endelige bekreftelsen. Sjekk i søppelposten om du ikke ser den.
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
kenneth 64x64 Strenge sultne dommere

Kenneth Strømme Gundersen

Advokat, Partner at Fram Advokatfirma AS
Kenneth er en erfaren arbeidsrettsadvokat og er medgrunnlegger av Juridisk.no og FRAM advokatfirma AS. Kenneth er vår strateg. Han er opptatt av mennesker og hvorfor de gjør som de gjør, og er derfor dyktig i forhandlinger. Kenneth liker å tenke utenfor boksen og komme med vinklinger på problemstillinger som andre kanskje ikke har tenkt på. Kenneth brenner for å opprettholde en viss balanse i styrkeforholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og han jobber av den grunn kun for arbeidstakere. Du når ham på tlf 94 11 12 88, e-post kg@framadvokat.no
kenneth 64x64 Strenge sultne dommere
kenneth 64x64 Strenge sultne dommere

Latest posts by Kenneth Strømme Gundersen (see all)

Kenneth Strømme GundersenStrenge sultne dommere