Juridisk blogg

Fem råd for å holde banken ansvarlig for feil på bilen

No comments

 

3bbdcc9cf5185b9f 640 business 300x229 Fem råd for å holde banken ansvarlig for feil på bilen

En lite kjent bestemmelse i finansavtaleloven gir banken ansvar for mangler sammen med selger dersom selgeren har formidlet lånet. I saker med en vanskelig selger kan bankens ansvar være nøkkelen til å løse saken uten å måtte gå til retten.

Når har banken ansvar?

Kjøper du bil hos forhandler, og forhandleren ordner lån på bilen for deg, er banken ansvarlig for kontraktsbrudd sammen med selger etter finansavtaleloven § 54 b.

Hold banken ansvarlig for selgerens oppfyllelse!
– Juridisk.no’s bilekspert

Hvem skal jeg reklamere til?

Når vi håndterer bilsaker for våre kunder undersøker vi alltid om selger har formidlet lån. I så fall sender vi alltid reklamasjon til banken i tillegg til selger, slik at man kan kreve oppgjør fra banken om selger ikke gjør opp for seg.

Hvorfor skal jeg gå på banken når selger er ansvarlig?

Det er mange små og lite seriøse bilforhandlere rundt omkring, og etter vår erfaring er det mange som ikke tar det ansvaret de har etter forbrukerkjøpsloven når kundene deres kommer tilbake og er misfornøyd med bilen. I saker med lite oppgjørsvillige selgere går vi derfor på banken, og om heller ikke de betaler ut frivillig kan man starte sak mot både banken og selger.

Fordelen med å ha med banken er at banker liker meget dårlig å være innblandet i tvister, særlig når det gjelder biler solgt av en mindre seriøs forhandler. Det er derfor større sjanse for at saken løser seg på et tidlig stadie. Jeg har fortsatt ikke vært med på at banken har blitt med på en runde i tingretten, så dette er et meget godt virkemiddel for å løse saken.

Hvor langt strekker bankens ansvar seg?

Bankens ansvar er begrenset til det beløpet du totalt sett har betalt inn på lånet. Ofte har man ikke rukket å betale så mye på lånet når man oppdager manglene på bilen man har kjøpt, og en vanlig misforsåelse som følge av denne begresningen som til og med er utbredt blandt noen advokater er at banken ved heving av kjøp da kun trenger å tilbakebetale det beløpet som er betalt av kunden. Etter § 54 b er imidlertid banken i slike tilfeller også ansvarlig for å slette resten av lånet. Gjøres ikke det blir du jo sittende å betale kjøpesummen for bilen selv om kjøpet er hevet, stikk i strid med reglene i forbrukerkjøpsloven og finansavtaleloven.

Etter § 54 b er imidlertid banken i slike tilfeller også ansvarlig for å slette resten av lånet.
– Juridisk.no’s bilekspert

Bruk ulovlig kreditt til din fordel!

Når man kjøper seg bil og skal ha lån på den er det for mange selvsagt at man tar lån på hele kjøpesummen. For kjøp av ting på kreditt er det imidlertid bestemmelser som merkelig nok gir strengere krav til egenkapital enn ved kjøp av hus: Etter forskrift om kredittavtaler skal kjøperen betale minst 35 % av kjøpesummen selv, såkalt kontantinnsats. Kravet overholdes imidlertid nesten aldri i praksis, og både bilforhandlere og banker deler gladelig ut 100 % finansiering uten at det får andre konsekvenser enn at de tjener mer penger. I saker der man reklamerer til banken og banken ikke går med på kravet, har man imidlertid et trumfkort om det er gitt slik ulovlig fullfinansiering; man kan kreve reduksjon av lånet!

Nettopp dette skjedde i saken som nylig var oppe i lagmannsretten der komikeren Tommy Steine var uenig med banken om hvilket ansvar han skulle ha for gjelden etter at bilforhandleren hadde lurt ham med på avtaler som forhandleren kunne overholde: Lånet ble redusert med hele 25 % som følge av bruddet på kontantinnsatskravet, noe som medførte en reduksjon av kravet på flere hundre tusen.

Krev reduksjon av lånet med loven i hånd!
– Juridisk.no’s bilekspert

Har du spørsmål om finansiering av bilkjøp og bankens ansvar, ta kontakt på tlf 93431288 eller to@framadvokat.no.

Gratis vurdering av din sak

gratis skilt Fem råd for å holde banken ansvarlig for feil på bilenFRAM Advokater som driver juridisk.no tilbyr første henvendelse gratis og uforpliktende.
Våre advokater tar kontakt med deg etter å ha lest din forklaring av saken.
Skriv så utfyllende som mulig for å gjøre det enklere for oss å gi deg gode svar på det du lurer på.
 • Du trenger ikke skrive hele livshistorien din her. Kun det som direkte berører saken. Regelen her er enkel: skriv nok til at vi skal forstå omtrent hva saken dreier seg om, men ikke så mye at forklaringen blir forvirrende og uklar.
 • Det er ikke absolutt nødvendig med epost, men det gjør det lettere å kommunisere skriftlig.
 • Hvor kan vi nå deg om vi lurer på noe som er lettere å snakke om muntlig?
 • Dra og slipp filer her, eller
  Godkjente filtyper: jpg, gif, png, docx, pdf, avi.
  Om du har dokumenter du ønsker å vedlegge forespørselen, kan du bruke filopplasteren over. Filstørrelser er begrenset til 32MB pr. fil. Det er lett å laste opp filer. Ta tak i filen eller filene i mappen på maskinen din og dra den eller de over i vinduet med den stiplede linjen rundt.
  Du vil motta en epost hvor du gir den endelige bekreftelsen. Sjekk i søppelposten om du ikke ser den.
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
thomas 64x64 Fem råd for å holde banken ansvarlig for feil på bilen

Thomas Oftedahl

Advokat, Partner at Fram Advokatfirma AS
Thomas jobber med avtalerett og arbeidsrett og er medgrunnlegger av Juridisk.no og FRAM advokatfirma AS. Thomas ble født med teknisk og logisk sans. Han er en «handy» advokat med erfaring fra både bilmekking og husbygging. Den tekniske og logiske sansen gjør også Thomas til en solid jurist. Thomas har en sterk rettferdighetssans og tar gjerne en kamp mot useriøse arbeidsgivere. Du når ham på tlf 93 43 12 88, e-post to@framadvokat.no
thomas 64x64 Fem råd for å holde banken ansvarlig for feil på bilen
thomas 64x64 Fem råd for å holde banken ansvarlig for feil på bilen

Latest posts by Thomas Oftedahl (see all)

Thomas OftedahlFem råd for å holde banken ansvarlig for feil på bilen