Juridisk blogg

Er trimming og tuning en mangel?

No comments

Trenger du å snakke med advokat. Ring GRATIS til advokat Thomas Oftedahl på tlf 93 43 12 88

Det har blitt stadig enklere å øke effekt på motoren ved å kun endre på programvaren i motorstyreenheten. Når trimmede biler selges videre blir det ikke alltid opplyst om trimmingen eller at den ikke er lovlig utført, og da oppstår det gjerne tvister.

er trimming og tuning en mangel Er trimming og tuning en mangel?

Hva er problemet med å kjøpe en trimmet bil?

Effektøkning krever dokumentering av at bilens drivverk og bremser er tilpasset den økte effekten, og det må betales avgifter på effektøkningen. De færreste melder derfor fra til Tollvesenet og Statens vegvesen når de får øket effekten på bilen sin. Når dette ikke blir gjort og bilen godkjent for økt effekt er bilen ulovlig å bruke. Bruk kan medføre avskilting, bøter og avgiftskrav, og ved en ulykke kan man risikere avkortning i forsikringen og ansvar for skader man påfører andre dersom ulykken har sammenheng med effektøkningen. Garanti- og reklamasjonsrettigheter kan også bortfalle.

Opplysningsplikt om trimming?

Ved videresalg av trimmede biler ser vi eksempler på at både forhandlere og privatpersoner faller for fristelsen til å ikke opplyse om trimmingen for å ikke gå glipp av interessenter og dermed oppnå høyest mulig pris.

Ofte vil effektøkningen være så betydelig at det merkes på akselerasjon, girskift osv, men det er ikke alltid effekten økes så drastisk at folk uten bilkyndighet merker det, og ikke alle tester bilens fulle krefter før kjøpet.

Om det skulle være tvil: Både private selgere og forhandlere plikter å opplyse om det dersom bilen er trimmet. Dette gjelder særlig om trimmingen ikke er registrert og lovlig.

Ulovlig trimming utgjør også i seg selv en mangel. Ved kjøp fra forhandler skal bilen være forskriftsmessig, hvis ikke foreligger det en mangel etter forbrukerkjøpslovens bestemmelser.

Hva kan man kreve?

Spørsmålet som oppstår er gjerne om selger kan kreve å tilbakeføre programvaren på motorstyreenheten til original, og derved rette mangelen – noe selger vanligvis har rett til. Har bilen vært brukt med modifisert programvare over tid har selger antakelig ikke rett til å tilbakestille programvaren og dermed være ferdig med saken. Problemet med dette er at motor og drivverk kan ha blitt overbelastet eller feilbelastet mens bilen har vært trimmet, særlig om det er benyttet uoriginal programvare som ikke ivaretar hensynene til motorens og drivverkets holdbarhet og tålegrenser for effekt og dreiemoment.

 

 

Gratis vurdering av din sak

gratis skilt Er trimming og tuning en mangel?FRAM Advokater som driver juridisk.no tilbyr første henvendelse gratis og uforpliktende.
Våre advokater tar kontakt med deg etter å ha lest din forklaring av saken.
Skriv så utfyllende som mulig for å gjøre det enklere for oss å gi deg gode svar på det du lurer på.
 • Du trenger ikke skrive hele livshistorien din her. Kun det som direkte berører saken. Regelen her er enkel: skriv nok til at vi skal forstå omtrent hva saken dreier seg om, men ikke så mye at forklaringen blir forvirrende og uklar.
 • Det er ikke absolutt nødvendig med epost, men det gjør det lettere å kommunisere skriftlig.
 • Hvor kan vi nå deg om vi lurer på noe som er lettere å snakke om muntlig?
 • Dra og slipp filer her, eller
  Godkjente filtyper: jpg, gif, png, docx, pdf, avi.
  Om du har dokumenter du ønsker å vedlegge forespørselen, kan du bruke filopplasteren over. Filstørrelser er begrenset til 32MB pr. fil. Det er lett å laste opp filer. Ta tak i filen eller filene i mappen på maskinen din og dra den eller de over i vinduet med den stiplede linjen rundt.
  Du vil motta en epost hvor du gir den endelige bekreftelsen. Sjekk i søppelposten om du ikke ser den.
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
thomas 64x64 Er trimming og tuning en mangel?

Thomas Oftedahl

Advokat, Partner at Fram Advokatfirma AS
Thomas jobber med avtalerett og arbeidsrett og er medgrunnlegger av Juridisk.no og FRAM advokatfirma AS. Thomas ble født med teknisk og logisk sans. Han er en «handy» advokat med erfaring fra både bilmekking og husbygging. Den tekniske og logiske sansen gjør også Thomas til en solid jurist. Thomas har en sterk rettferdighetssans og tar gjerne en kamp mot useriøse arbeidsgivere. Du når ham på tlf 93 43 12 88, e-post to@framadvokat.no
thomas 64x64 Er trimming og tuning en mangel?
thomas 64x64 Er trimming og tuning en mangel?

Latest posts by Thomas Oftedahl (see all)

Thomas OftedahlEr trimming og tuning en mangel?