Juridisk blogg

30- tallspsykologi til bruk i forhandlinger

dale carnegie fram advokat 30 tallspsykologi til bruk i forhandlinger

Advokater har forskjellig personlighet og forskjellig måte å forhandle på. Det skulle bare mangle. På tross av det har en stor del av de advokater jeg møter lagt seg til akkurat samme måte å forhandle på. Fokus er på at man ikke har gjort feil, at motpart åpenbart ikke skjønner et og annet og frykt. Å spre frykt.Enkelte synes å tro at det er aktuelt for forhandlingsmotpart å betingelsesløst erkjenne nederlag, uten å ha oppnådd noe som helst for klienten. Det vitner om manglende forståelse for den menneskelige psyke. Jeg er ikke bevandret i selvhjelpslitteraturen, men jeg har lest Dale Carnegies berømte selvhjelpsbok fra 1934 med den lett patetiske tittelen «How to win friends and influence people». Dale Carnegies to bestselgende bøker (inklusiv denne) har solgt over 50 millioner eksemplarer og er oversatt til 42 språk. Det finnes egne Dale Carnegie- institutt verden over. Boken har, for å si det forsiktig, hatt stor innflytelse.

I denne boken lister Carnegie opp mange, etter min mening selvfølgelige, teknikker for å få folk til å tenke som man vil. Etter min mening har de like mye for seg i dag som på trettitallet. Noen vil si at Carnegie tar til ordet for manipulering. Jeg mener det er forskjell på bevisst tenking og manipulasjon. Carnegie mener blant annet at man aldri skal si at noen tar feil. Folk fordrar ikke å bli fortalt at de tar feil, og vil selvfølgelig bli lite vennlig innstilt når de møtes med en slik påstand. Det gir ikke et godt klima for å bli enige. Har man selv sagt noe feil, gjelder det å innrømme dette fort og ettertrykkelig. Carnegie tar også til ordet for å la den andre stå for det meste av snakkingen. Fra et forhandlingsteknisk ståsted er selvfølgelig dette smart.

Jo mer den andre snakker, jo mer informasjon får man. All informasjon er viktig i forhandlinger. Her er forbedringspotensialet stort hos en god del advokater (inklusive meg selv). Carnegie sier også at man ærlig og oppriktig må gjøre et forsøk på å se saken fra den andre partens side, uansett hvor vanvittig den må være presentert. Dette viser respekt og kan få selv den mest vrangstridige advokat til å jenke seg kraftig i sine krav. Men skal dette lykkes må man klare å være ærlig og oppriktig. Å lytte skeptisk med et forvirret blikk, vil aldri oppfattes som oppriktig. Et siste tips fra Carnegie, og det er kanskje hans beste; Kritiser ikke, fordøm ikke og klag ikke. Det gjelder generelt i livet. Ingen liker klaging. Å se verdien i kritikk, krever et modent menneske. Det har du ingen garanti for at du har med å gjøre.

Gratis vurdering av din sak

gratis skilt 30 tallspsykologi til bruk i forhandlingerFRAM Advokater som driver juridisk.no tilbyr første henvendelse gratis og uforpliktende.
Våre advokater tar kontakt med deg etter å ha lest din forklaring av saken.
Skriv så utfyllende som mulig for å gjøre det enklere for oss å gi deg gode svar på det du lurer på.
 • Du trenger ikke skrive hele livshistorien din her. Kun det som direkte berører saken. Regelen her er enkel: skriv nok til at vi skal forstå omtrent hva saken dreier seg om, men ikke så mye at forklaringen blir forvirrende og uklar.
 • Det er ikke absolutt nødvendig med epost, men det gjør det lettere å kommunisere skriftlig.
 • Hvor kan vi nå deg om vi lurer på noe som er lettere å snakke om muntlig?
 • Dra og slipp filer her, eller
  Godkjente filtyper: jpg, gif, png, docx, pdf, avi.
  Om du har dokumenter du ønsker å vedlegge forespørselen, kan du bruke filopplasteren over. Filstørrelser er begrenset til 32MB pr. fil. Det er lett å laste opp filer. Ta tak i filen eller filene i mappen på maskinen din og dra den eller de over i vinduet med den stiplede linjen rundt.
  Du vil motta en epost hvor du gir den endelige bekreftelsen. Sjekk i søppelposten om du ikke ser den.
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
kenneth 64x64 30 tallspsykologi til bruk i forhandlinger

Kenneth Strømme Gundersen

Advokat, Partner at Fram Advokatfirma AS
Kenneth er en erfaren arbeidsrettsadvokat og er medgrunnlegger av Juridisk.no og FRAM advokatfirma AS. Kenneth er vår strateg. Han er opptatt av mennesker og hvorfor de gjør som de gjør, og er derfor dyktig i forhandlinger. Kenneth liker å tenke utenfor boksen og komme med vinklinger på problemstillinger som andre kanskje ikke har tenkt på. Kenneth brenner for å opprettholde en viss balanse i styrkeforholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og han jobber av den grunn kun for arbeidstakere. Du når ham på tlf 94 11 12 88, e-post kg@framadvokat.no
kenneth 64x64 30 tallspsykologi til bruk i forhandlinger
kenneth 64x64 30 tallspsykologi til bruk i forhandlinger

Latest posts by Kenneth Strømme Gundersen (see all)

Kenneth Strømme Gundersen30- tallspsykologi til bruk i forhandlinger